Posted on Leave a comment

GLEN KEITH

Glen Keith is een moderne distilleerderij. Toen het in 1958 werd geopend, was het de eerste nieuwe distilleerderij die in Speyside werd geopend sinds de grote whiskycrash van 1898. Het staat daarom in schril contrast met Strathisla – de oudste in Schotland.

De bouw begon in 1957 op het terrein van een meelfabriek en werd voltooid in 1960, aanvankelijk met drie stills met de bedoeling drievoudige distillatie. In 1970 kwamen er nog twee distillaten bij toen de productie werd overgeschakeld op dubbele distillatie. De nieuwe productiemethode omvatte de nieuwigheid van de eerste gasgestookte stills in Schotland. Drie jaar later werden ook stoombatterijen geïnstalleerd.

De output van de distilleerderij werd oorspronkelijk gebruikt in mengsels zoals Chivas Regal, Passport en 100 Pipers, maar Chivas Brothers gebruikte het ook als laboratorium voor experimenten met innovaties in productie en verwerking, zoals het ontwikkelen van hun eigen giststammen.

In de jaren negentig Bracht de distilleerderij een officiële botteling uit onder de naam Glen Keith 1983. Deze botteling werd een paar jaar later vervangen door een 10 jaar oude single malt. Het produceerde ook [wanneer?] Twee geturfde mouten onder de namen Glenisla en Craigduff.

De Glen Keith-distilleerderij werd in 1999 in de mottenballen gelegd. In 2012 werd begonnen met de uitgebreide wederopbouw en in juni 2013 werd de distilleerderij heropend. Op het moment van de heropening van de distilleerderij had Chivas Brothers de bedoeling dat de jaarlijkse productie zes miljoen liter gedistilleerde drank zou bedragen, die bijna allemaal zou worden gebruikt in blended whisky’s die bestemd zijn voor de export.